Thursday, October 12, 2006

Sago with cream...(bukan nama sebenar)

Sebenarnya tak tahu apa nama betul manisan ni..saya main tibai je bagi nama nie..resepi asal dari housmate nana,adik saya...rupanya cam sagu yang makan dengan santan tu,tapi rasanya lain sket sebab campur dengan susu cair.



bahan-bahannya:
1) sagu
2) air
3) pewarna ikut suka
4) kelapa parut sebijik
5) susu cair satu tin
6) garam & gula secukup rasa
7) satu sudu tepung jagung bancuh ngan air sikit
8) daun pandan untuk wangi

cara-cara:
~sagu dimasak dalam air mendidih dengan nisbah 1 : 2.5 (tak payah letak gula)
~ dah masak,masukkan dalam acuan/bekas.pehtu sejukkan
~ kelapa diperah n ambik santannya dalm 2 perahan,pehtu campurkan susu cair.masak atas api,pehtu masukkan garam sikit n gula secukup rasa...agak2 menggelegak sikit2 tu boleh la masukkan bancuhan tepung jagung tadi..kacau2 sebati n bagi menggelegak besar sikit,jangan lupa daun pandan...masukkan jugak masa masak tadi.pehtu angkat,sejukkan dalam fridge..
nak makan,keluarkan sagu dari acuan,pehtu curah je kuah tadi atas sagu tu..besh kalau kuahnya sejuk betul...



selamat mencuba!!

5 Comments:

At 5:16 AM, Blogger Kunci said...

My makcik selalu buat ni. Almost alike..cuma dia letak santan pekat, pastu siram gula melaka cair sesudu dua sblm makan. Ada bnyk cara ikut selera la kan. Tapi mmg yummy!

 
At 9:11 AM, Anonymous Anonymous said...

slurppp..sedapnya..

 
At 9:37 AM, Blogger afid said...

kunci: ikut kreativiti masing2..:)

nunur: sedap2..leh buat ptg ni..

 
At 11:25 AM, Blogger RATNA RAHIM said...

aaa..lapa..lapa...ala..nk try jugak..tapi mane nk dapat sagu..sedeynye ati rse...takpe2..kak afid nnt letak lagi respi kuih2 tau...mane tau ade yang bleh kite try

 
At 9:53 AM, Blogger afid said...

cik bawang: kat korea takde sagu ke?ciannya...meh alamat,mo pos sagu..hehehe..bape kilo mau?:p

 

Post a Comment

<< Home